Jana Schröder, intervisiebegeleider bij MediLead

Wie ben je?

“Mijn naam is Jana Schröder. Naast mijn werk als coach bij MediLead ben ik werkzaam als waarnemend huisarts in de omgeving van Amsterdam. Ik ben getrouwd en heb twee kids van drie en vierenhalf jaar oud. In mijn vrije tijd ga ik graag lekker eten met vrienden of maak ik mijn hoofd leeg door te sporten. Voor ik aan de huisartsenopleiding begon, werkte ik onder andere op de afdeling urologie. Daar miste ik de sociale interactie en tijd met de patiënt. Daardoor ben ik gaan nadenken over een volgende stap.”

  jana

Je bent toen aan de slag gegaan als huisarts. Wat brengt je dan bij MediLead?

“Ik had nog niet eerder van MediLead gehoord en was erg verbaasd toen ik hoorde wat er allemaal aangeboden werd. Het feit dat MediLead pretendeert dat ze artsen op de eerste plek zetten leek te mooi om waar te zijn. Dus vroeg ik mij af; “Wat doen ze dan precies voor die artsen?” In de gesprekken met David en Bart, werd duidelijk dat MediLead inderdaad anders werkt dan bestaande zorgbedrijven. Ze luisteren écht naar hun artsen en verpleegkundigen en bieden hen intensieve begeleiding. Dit doen ze onder andere door middel van intervisie. Daar ga ik ze bij ondersteunen.”

“Eén van de onderdelen van mijn huisartsenopleiding was intervisie. Tijdens intervisie bespreek je uiteenlopende zaken met medeartsen, zoals bijvoorbeeld ethische vraagstukken of medisch inhoudelijke kwesties. Naast dat ik het leuk vind om het proces te begeleiden, vind ik het ontzettend belangrijk dat de artsen na het inbrengen van een casus ook echt geholpen zijn met het probleem waar ze tegenaan lopen. Ik werk als intermediair tussen de zorgprofessionals enerzijds en MediLead anderzijds. Alles wat ik bespreek tijdens intervisie is volledig vertrouwelijk.”

Waarom vind je intervisie zo belangrijk?

“Als arts stoom je maar door, je blijft rennen en presteren. Je maakt lange dagen waardoor er niet veel tijd overblijft voor persoonlijke ontwikkeling. Er is weinig ruimte om in de waan van de dag even stil te staan en vragen te stellen of je kwetsbaar op te stellen, terwijl je juist als startende arts tegen veel dingen aanloopt op de werkvloer. Intervisie geeft je deze ruimte wél. Die ruimte ga ik bieden en uitdiepen voor alle aangesloten artsen bij MediLead.”

Dan heb je ook vast een mooie tip voor onze zorgprofessionals?

“Jazeker: Durf te vragen!”