Basisarts Derak: ''Ik was opzoek naar een organisatie die mij meer kon bieden dan alleen een werkplek.''

Bij MediLead is er de mogelijkheid tot het volgen van een zogenoemd HANIOS-traject (HuisArts Niet In Opleiding tot Specialist – traject). Deze week vertelt basisarts Derak (31 jaar) over haar tijd bij MediLead en over haar opleidingsplek voor de huisartsenopleiding. 

‘Op dit moment ben ik werkzaam op de acute opname afdeling van de kinder- en jeugdpsychiatrie. Dit is een hele dynamische omgeving. Geen één dag is hetzelfde. Op de ene dag is het rustig en op de andere dag juist super druk. Je kunt bezig zijn met allerlei verschillende spoedopnames, omdat wij met name werken met kinderen die in crisis zijn.

Werkervaring
‘In 2017 heb ik de geneeskunde opleiding afgerond. Na het afstuderen heb ik ervaring opgedaan als basisarts in verschillende zorginstellingen en in verschillende functies.  Ik heb bijvoorbeeld eerst een jaar in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gewerkt op de interne oncologie, een super interessante functie! Na een jaar wilde ik de Maag-, Darm- en Leverziekten kant op. Helaas was er niet meteen een beschikbare plek in het ziekenhuis in Den Haag, waardoor ik eerst vier maanden heb gewerkt bij een huisarts. Na een jaar op de MDL afdeling besloot ik dat ik iets anders wilde doen.

Mijn zoektocht
‘Na ruim twee jaar werkervaring als basisarts, heb ik besloten om richting de huisartsgeneeskunde te gaan. Ik wil daar volledig voor gaan en zocht daarom naar een tijdelijk baan, zodat ik tussentijds kon solliciteren voor de huisartsenopleiding. Ik heb veel verschillende gesprekken gehad bij verschillende zorginstellingen en detacheringsbureaus. Voor mij was dit de juiste manier om te doen, omdat ik zo heel goed kon vergelijken welke organisatie het meest bij mij past en om mij goed voor te bereiden voor de huisartsenopleiding.

Ik was opzoek naar een organisatie die mij meer kon bieden dan alleen een werkplek. Een werkplek vinden is voor mij namelijk nooit een probleem geweest. Ik wilde iets leren over mezelf, kennis opdoen in de vorm van onderwijs en ik wilde met mede basisartsen sparren. MediLead kan dit bieden. Bij een andere organisatie was er een bepaald budget dat je uit mocht geven aan bijvoorbeeld sollicitatietrainingen. Dit werkt bij mij demotiverend, omdat je als basisarts al een drukke baan hebt. Ook heb ik er nog een andere baan bij en als ik zelf naar trainingen moet zoeken, weet ik dat ik dat ga uitstellen en vervolgens geheel vergeet. Bij MediLead is er geen budget gesteld dat je uit mag geven, maar zijn er speciale onderwijsavonden die worden georganiseerd voor basisartsen. Er zijn diverse manieren en onderwerpen in het onderwijs. Daarnaast is er ruimte voor intervisie, persoonlijke ontwikkeling en individuele coachingsgesprekken als je daar behoefte aan hebt. Dit was voor mij belangrijk met betrekking tot mijn definitieve keuze.

De loting
‘Normaal gesproken moet je natuurlijk heel veel processen belopen om in aanmerking te komen voor een opleidingsplek. Vanwege COVID-19 is het dit jaar op een manier gedaan, namelijk een loting.  Ik was helemaal niet blij toen bekend werd gemaakt dat er dit jaar een loting zou zijn voor de huisartsenopleiding. Desondanks ben ik gelukkig ingeloot en start ik binnenkort met de opleiding.

‘Ik zou heel graag tips willen geven aan andere basisartsen die ook willen solliciteren voor de opleiding. Alleen is dit voor mij eigenlijk onmogelijk, omdat ik de processen niet heb doorlopen. Ik heb bijvoorbeeld geen toets gemaakt en geen gesprekken gehad.

Vooroordeel
‘Ik heb het gevoel dat veel mensen denken dat huisartsgeneeskunde heel makkelijk is en je dat doet als je niets anders kan doen als basisarts. Echter is het een heel divers en moeilijk vak, omdat je van alles wat moet weten. Dat betekent dat je altijd heel alert en scherp moet zijn. Je moet heel goed weten wanneer je moet doorpakken en wanneer je alleen moet luisteren naar je patiënt en hem of haar een gerust gevoel moet geven. Als ik daaraan denk, denk ik dat dit mijn grootste uitdaging is; zal ik altijd de goede keuze maken? Iedereen is ergens goed in en ergens anders weer minder goed in. Dat betekent als je straks huisarts bent, je ook bepaalde dingen beter kunt dan de ander. Eigenlijk is het mijn taak om daar een goed pakket van te maken om op die manier de beste zorg aan mijn patiënten te kunnen leveren.’