Judith Peijnenburg, Coachend Arts bij MediLead

Hallo! Wie ben je?

“Mijn naam is Judith Peijnenburg. Ik woon in Beneden-Leeuwen met mijn twee kinderen. Sinds 2003 heb ik altijd gewerkt als vrijgevestigd huisarts in Dreumel, maar ik ben hier medio 2016 mee gestopt, omdat ik van mening ben dat een patiënt in tien minuten niet écht geholpen is. Bij een patiënt speelt vaak meer dan de klacht of hulpvraag. Daarom besloot ik in 2016 een eigen praktijk te openen en als Coachend Arts aan de slag te gaan.”

 

Wat doe je als Coachend Arts precies?

“Ik wil mensen in zijn geheel zien. Waarom ervaart de ene persoon meer pijnklachten dan de ander? Hoe ga je om met pijnklachten? Hoe is je sociale back-up? Je financiële situatie? Ik ben erachter gekomen dat het stellen van dit soort vragen je naar de kern van de klacht leidt. Als een huisarts je niet kan helpen word je vaak doorverwezen naar een specialist of psycholoog, maar als zij ook niet kunnen helpen sta je er uiteindelijk alleen voor. Iedere huisarts, specialist of psycholoog zoomt in op het probleem. Ik zoom juist uit en bekijk de klacht vanuit een breder perspectief. Dankzij mijn medische achtergrond en mijn coaching-technieken voelen patiënten zich gehoord en begrepen. Dat is al vaak al het halve werk.”

 

Hoe ben je bij MediLead terechtgekomen? 

“Ik zag een vacature voorbijkomen voor InHouse Arts en raakte vervolgens in gesprek met MediLead. Zij waren op zoek naar iemand die basisartsen wil begeleiden in de zoektocht naar hun ideale functie. Het gaat om afgestudeerde basisartsen die hun vervolgstap (nog) niet helder hebben. Toen ikzelf net was afgestudeerd ben ik ook zoekende geweest en ik had het fijn gevonden als iemand mij toentertijd had geholpen bij die zoektocht. Dit maakt dat ik het ontzettend waardevol vind dat ik de artsen van MediLead mag begeleiden. Het coachende aspect sluit helemaal aan bij mijn eigen filosofie en ook bij die van MediLead.”

 

Als Coachend Arts lijkt deze functie dus op jouw lijf geschreven? 

“Zeker. Wat mij zo aanspreekt aan MediLead is de investering in het welzijn van artsen. De arts kiest zelf waar hij of zij terechtkomt. Ik ga de artsen helpen deze keuze te maken, samen gaan wij op zoek naar hetgeen het beste bij ze past. Welke route wekt de interesse? Waar word je blij van? De uitkomsten van deze gesprekken bieden de basis voor een passende functie. Het mooie aan deze rol is dat de gesprekken volledig vertrouwelijk zijn waardoor we echt tot een diepere laag komen. Zo kan de arts zich volledig openstellen en zichzelf optimaal ontwikkelen. Hierdoor gaat de arts met plezier naar het werk waardoor de patiënt de beste zorg ervaart.”

 

Dan heb je ook vast een mooie tip voor onze zorgprofessionals?  

Na even nadenken zegt Judith heel bewust: “Sta even stil en vraag jezelf af waar je echt blij van wordt. Je bent zo gewend om dingen te moeten, maar vraag je eens af: ‘Wat wil ik in plaats van wat moet ik?’”