Renee Douma, intervisiecoach bij MediLead

Hallo! Wie ben je?

Hi! Mijn naam is Renee Douma. Dertig jaar oud en geboren in een klein dorpje bij Roermond. Na de middelbare school ben ik in Nijmegen geneeskunde gaan studeren aan de Radboud universiteit. Een geweldige tijd! Daarna heb ik drie prachtige maanden door Zuid Amerika gereisd.

Mijn werkende leven ben ik gestart als basisarts. Eerst op de spoedeisende hulp en toen in de psychiatrie. In september 2018 heb ik besloten om te beginnen aan de huisartsenopleiding en daar ben ik nu mee bezig. De stage psychiatrie heb ik nu bijna afgerond en vanaf maart loop ik stage in een huisartsenpraktijk en dan ben ik klaar!

 

Wat wordt je rol binnen MediLead?

Ik word opgeleid tot intervisiecoach, zodat ik de artsen van MediLead kan begeleiden door middel van intervisie. Intervisie is een belangrijk onderdeel van mijn huidige opleiding, we komen wekelijks samen om met elkaar te delen waar we tegenaan lopen of waar we advies over nodig hebben. Het is prettig om met elkaar te sparren of te voelen hoe een ander ergens over denkt.

Naast het begeleiden van intervisie ga ik ook vakinhoudelijk onderwijs geven, vooral gerelateerd aan mijn vakgebied, huisartsen-casuïstiek.

 

Waarom ben je bij MediLead terechtgekomen? Wat drijft jou?

Ik wil het zorgsysteem veranderen en de zorg verbeteren, maar dat kan ik natuurlijk niet alleen. Een voorbeeld van wat ik anders zou willen zien is de toenemende macht van de zorgverzekeraars. In de psychiatrie moeten artsen vaak verantwoording afleggen aan zorgverzekeraars. Dit vind ik zorgelijk. Ook zou het mooi zijn als de zorg meer ingesteld wordt op positieve gezondheid, niet iedere patiënt is gebaat bij medicatie.

 

Heb je nog een tip voor artsen?

Zeker! Als je een probleem hebt, houd het dan niet bij jezelf. Deel het met een ander, anders gaat het een eigen leven leiden. Is het iets waarvan je denkt dat je het fout hebt gedaan? Deel het dan ook! Daar leer je van en het stelt gerust als je hoort dat het ook bij een ander speelt.

Verder moet je goed beseffen dat elke kleine verbetering uiteindelijk een verbetering is aan de zorg in zijn algemeenheid.